Monday, December 24, 2012

23rd DEC 2012

Alhamdulillah, selepas majlis 1st SEPT 2012, akhirnya selesai sudah dgn majlis 23rd DEC 2012 setelah ditunda atas sebab2 tertentu... outstation sane sini, keadaan mabuk yg agak teruk, bila usia kandungan mencecah hampir 4 bulan, alhamdulillah kurang sikit.

Syukur atas setiap kehadiran para tetamu & setiap kerjasama dr pihak keluarga utk memastikan majlis berjalan lancar. Majlis yg simple tp meriah & sempurna bg kami, alhamdulillah.

Ya Allah, Kau berkatilah rumahtangga kami. Kurniakan kebahagiaan dunia & akhirat. Amin..

Akan ku pesan ini selalu pd suamiku..
"Abang, doakan rumahtangga kita sampai syurga ye.."

Saturday, October 13, 2012

There is not much to tell..but..

Seriously my heart is beating too fast, I'm shaking indeed..my hands too. Is it because of I had 'Kopi O' this morning while having breakfast with my Other Half..

Yesterday, masuk je kereta when The Other Half fetch me from work, menggagau carik plastic pastu uwekk uwekk.. I said sorry to him sbb muntah dpn dia dlm kete, sambil dia usap2 belakang.. he said its ok, Abg x kisah Syg.. Abg kesian kt Ana. Owh, that makes me feel better. Smp meleleh2 airmata klu muntah..

Almost everyday dia ucapkan terima kasih sbb susah payah 'membawa' zuriat dia.. Subhanallah.. Semua ni kuasa Allah sesungguhnya, tanpa dia pun semua ni takkan terjadi..

Teringat disatu pg dlm train, masa tu lps sahkan berita gembira dgn UPT awal subuh.. Pg pegi keje tu bertukar ke juzu' baru sbb ptg semalam nya habis satu juzu' tp x teruskan ke juzu' seterusnya, lgpun masa tu dh nak smp station lrt Kelana Jaya so to be continued the following day. Bila bkk je juzu' seterusnya...terus rasa nak menangis, masya-Allah..what a coincidence.. Surah Yusuf! Ya Allah, rasa mcm nk menitik air mata.

Perancangan Allah swt tu cukup indah utk dihargai. Syukur alhamdulillah atas segalanya. Semoga zuriat ini adlh zuriat yg soleh & solehah, jd hambaMu yg solat serta beriman. Amin Ya Rabbal Alamin..

Saturday, October 6, 2012

Dear Lil Baby...

Syg..
Kalau baby faham Ummi, sayang Ummi.. Bagi Ummi masa skjp ye Syg
Ummi tak larat, pening & muntah2 dr pagi tadi..
Ummi nak masak utk Walid, kejap lagi Walid balik dari keje..
Lepas dah siap masak utk Walid nanti, kita sambung main muntah2 & pening2 lagi ye..

Baby jangan kecik hati ye Syg.. Taaakk.. Baby tak susahkan Ummi pun. Ummi suka Syg.. Itu tanda akan kewujudan baby dalam rahim Ummi..
Terima kasih sangat kerana hadir dlm hidup Ummi & Walid..
Terima kasih.. Terima kasih juga buat Walid..
Terima kasih Syg..

Friday, September 28, 2012

Status : "...is married to..."

Bila tgk status FB, buat aku senyum sendiri.. Tak sangka kekadang, dah bertukar status rupanya.

Teringat hari ke DUA bergelar isteri, waktu tu masih kt kampung, suami dtg terus cakap "Sayang, Sayang.. Cepat approve tau.." sambil senyum manis.
Aku yg terpinga pun tertanya2.. Owhh, approve his request on FB status rupanya. How sweet of him.

Walaupun lps kawin, ada waktunya kami terpisah disebabkan urusan kerja, tp syukur Alhamdulillah, dgn izin & bantuan Allah swt, kami makin erat.

Rutin harian kami seakan mengakrabkan hubungan, setiap hari solat Maghrib berjemaah, begitu juga waktu Subuh. Dia memilih utk mnghantar & menjemputku setiap hari, waktu perjalanan itu dptlah kami peruntukkan utk 'dating' :)

Blk kerja, aku ke dapur mnyiapkan hidangan makan malam buat suami tersayang, makan bersama. Rasa bersalah sgt klu dia makan kt luar atau makan nasik bungkus. HE DONT DESERVED TO BE TREATED THAT WAY.

Kerja rumah seakan ringan, suami sgt rajin membantu. Teringat waktu Pak Andak dtg sekeluarga, aku memasak & mengemas, bila keluar dari dapur, suami menyapu & membantu mengemas. Subhanallah..
Semoga Allah memberkati setiap saat nafas Abg.

Betapa pantas segalanya berlalu, bagaikan setiap satunya dipermudahkan, indah dlm percaturanNYA. Perkenalan, pertemuan, ikatan pertunangan, ijab kabul.. dan kini, Allah kurniakan lagi.. Masya-Allah..

Berita gembira tu baru saja dikhabarkan pd Mak & Ummi oleh suami. Mmg dia dah cadang nak bagitau lps kami jumpa doctor. Mak, Ummi & semua, doakan segalanya selamat & dipermudahkan.

Selesai je perbualan suami kat phone, sedang aku menggoreng ayam di dapur, sms dr Ummi pun smpai..

"Slm. Tahniah, tahun depan dpt baby. Rajin baca Al-Quran, amalkan surah Yusuf, surah Maryam. Tiap mlm sebelum tidur minta maaf dari Amir biar senang bersalin."

Owhh.. Pesanan2 Mak & Ummi, suara ceria mereka buat aku terharu. Syukur atas kesemuanya.

Ucapan tahniah & doa dr teman2 juga amat ku hargai.. Terutama dr Sue yg dpt tau dr blog, pagi dah dpt sms dr dia :)
Ucapan dari Aween the cupid, Suzie, Shaiz & officemates yg ceria :) & project team as well. Tak lupa jg ucapan dr follower :)
Thanks for d care. Semoga Allah membalas kalian dgn kebaikan. Amin..

Wednesday, September 26, 2012

+ve

Since got back from Japan, seriously i feel uneasy. Seems like something strange in my tummy.
My first test wasnt that sure as its not really clear, but yesterday morning.. Its positive!

Alhamdulillah.
Terus menangis sorg2 dlm bilik air waktu awal subuh. Tangis syukur. Selesai solat sunat & solat subuh, aku masukkan 'berita gembira' dlm kotak & letak tepi bantal suami.

Aku pun terus iron baju kerja aku & suami..tak lama kemudian aku dengar suami bangun utk mandi & solat..

Sedang aku menggosok kemejanya, tiba2 dia meluru & memelukku dari belakang.. Owh, dia pasti dah tgk 'berita gembira' tu..

Aku bahagia lihat dia gembira.. Aku & dia memandang antara satu sama lain..

Ye Abg, insya-Allah tak lama lg dgn izin Allah kita bakal jd parents. Terima kasih Syg. Terima kasih Ya ALLAH.

Monday, September 17, 2012

Bahagia Itu Di Jiwa

Waktu ini dlm perjalanan pulang dari Batu Pahat.. Setiap kali blk dr kg suami, pasti menahan sebak, kali ni telah berjaya tidak menangis depan Mak tp terburai airmata bila kereta dah melunjur laju atas jalan raya. Teringat kali pertama ke sana setelah kami ditunangkan, pelukan Mak waktu kami nak balik masa tu masih lg terasa, mata Mak merah bersama air mata yg bertakung menanti limpah.. Mmg tak mampu ku sekang kolam mata, aku turut menangis meninggalkan keluarga baruku. Penerimaan mereka terhadap diri ini memberikan rasa yg sgt mendamaikan. Perasaan ikhlas & sayang yg terlahir tanpa dipinta.

Suami sedang memandu meneruskan perjalanan setelah berhenti solat di Masjid Al-Istiqamah, Muar. Adik ipar, Mira & kawannya Ana lena di belakang. Lebuhraya bergerak agak perlahan, ramai yg pulang dari kampung sempena cuti 1 Malaysia barangkali. Kami akan ke UiTM dulu hantar Mira & Ana.

Suara yg serak akibat sakit tekak sejak pulang dari Japan masih belum pulih, sakit yg terlalu sedikit jika dibandingkan dgn nikmat yg Allah beri pd diri ini. Alhamdulillah.

Suamiku..
Dengan nama Allah, teramat sayang padamu, terlalu cinta.
Tidak Ana mengharapkan bahagia darimu, tapi Ana berharap bahagia itu dari Allah swt. Syukur, DIA mengurniakan bahagia itu melalui Abg.
Terima kasih yg tak terhingga buat Abg krn membuat diri ini terlalu bahagia dgn cinta & kasih sayang Abg. Abg merubah persepsi Ana terhadap cinta menjadi sesuatu yg indah.. dan Ana yakin, cinta krn Allah & cinta yg berlandaskan cintaNYA akan lebih bermakna...dunia akhirat.

Abg..
Suami yg Allah kurniakan buat Ana cukup indah, cukup sempurna di mata Ana. Khalifah yg istimewa.. Bakal Walid pd zuriat kita nanti, amanah Allah & bekalan kita ke syurgaNYA.
Redhanya Allah pd Ana terletak pd redhanya Abg pd Ana. Abg lah tempat kedua setelah Allah & Rasul utk Ana taati.

Memiliki dua ibu yg baik & penyayang, Ummi & Mak cukup membuatku terharu.. Dan seharusnya jadi lebih bersyukur dgn mempertingkatkan lagi ibadah pada Allah swt, Maha Kaya, Maha Pengasih & Penyayang yg memberi segala nikmat yg ada.

Ya Allah, bimbinglah hambaMU yg lemah ini. Hanya padaMU ku bergantung harap, ku serah hidup matiku hanya padaMU.

Saturday, September 15, 2012

1st SEPT 2012 - Amir & Anna

Syukur ALHAMDULILLAH...
Segalanya teratur indah dlm perancangan ALLAH swt.
Majlis walimah yg sederhana tp cukup meriah, majlis tanpa pelamin & bersanding tp jauh lebih bermakna juga berharga.
Semoga segala2nya adlh krn ALLAH swt semata2 tanpa dinodai dgn calitan riak serta menunjuk2.
Menjamu tetamu, menyambut & menghargai kedatangan mereka, cuba memberi yg terbaik DAN yg paling utama adlh mengeratkan silaturrahim.. itulah objektif penting. Mudah2an majlis ini menjadi majlis yg dirahmati.
Terima kasih atas doa, ucapan & kehadiran semua, semoga ALLAH membalas kalian dgn kebaikan. DAN semoga perkahwinan ini diberkati, rumahtangga yg diredhai ALLAH swt. Amin..